PPG wil AkzoNobel maar niet los laten. Het nieuws vandaag was dat het Amerikaanse verf- en chemieconcern bereid is om een vijandig bod op de Nederlandse branchegenoot te doen.
Als het niet vredig kan, dan maar vijandig.
AkzoNobel steeg 0,9 procent na het nieuws. Overigens staat de koers nog steeds zo’n 10 euro lager dan de biedprijs van PPG, dat inclusief slotdividend 90 euro bedraagt.
De AEX stond kort na de opening van de beurzen op Wall Street 0,5 procent in de plus op 516,75 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 743,67 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,3 procent. De beursgraadmeter in Frankfurt zakte 0,1 procent.
SBM Offshore wint de dagprijs
SBM Offshore was met een plus van 2 procent de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak. Volgens ingewijden dingt de dienstverlener mee naar een opdracht van het Braziliaanse Petrobras voor het eerste drijvende olie- en productieopslagplatform (FPSO) voor het grote olieveld Libra.
Olieconcern Shell deed het ook goed met een plus van 1,8 procent na bekendmaking van een verkoop van activiteiten in Azië. Staalproducent ArcelorMittal wist een koerswinst te boeken van 1,7 procent. De grootste dalers in de hoofdindex waren digitaal beveiliger Gemalto en verzekeraar NN Group met minnen tot 1 procent.
Syngenta naar China
In Zürich kreeg Syngenta er 1,2 procent aan beurswaarde bij. Amerikaanse autoriteiten zijn akkoord gegaan met de overname van het Zwitserse landbouwchemiebedrijf door het Chinese ChemChina. Die megadeal met een waarde van 43 miljard dollar moet de grootste buitenlandse overname door een Chinees bedrijf ooit worden.
In Londen won huizenbouwer Bovis Homes 3,7 procent. Bovis heeft een overnamevoorstel van branchegenoot Galliford Try (plus 0,6 procent) verworpen en kondigde aan een nieuwe bestuursvoorzitter te benoemen, die in het verleden nog topman was bij Galliford.
De euro was met 1,0660 dollar evenveel waard als bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 51,81 dollar. Brent werd ook 1,5 procent duurder, bij 54,95 dollar per vat.